Áíáêïéíþóåéò ôïõ Ä.Ó. ôçò ÓôÝãçò ÅðéóôñïöÞ ››
Áíáêïßíùóç - 15 ΜαÀου 2013
ΣΥΝΑΥΛΙΑ του  Ανδρικοý Φωνητικοý Μουσικοý Συνüλου CAPPELLA ROMANA με ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

 CAPPELLA ROMANA

ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ: ΣΥΝΟΡΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Συναυλßες & Master class ΒυζαντινÞς ΜεσαιωνικÞς ΜουσικÞς

Υπü την Αιγßδα του Υπουργεßου Παιδεßας & ΘρησκευμÜτων
Πολιτισμοý & Αθλητισμοý

Συνοδευτικü Υλικü

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Δýο συναυλßες βυζαντινÞς μεσαιωνικÞς μουσικÞς βασισμÝνης σε χειρüγραφους μουσικοýς κþδικες της ΙερÜς ΜονÞς Αγßας Αικατερßνης ΣινÜ (13ος – 15ος αι.) και Ýνα Master class μουσικÞς θα πραγματοποιÞσει το 10μελÝς ανδρικü φωνητικü μουσικü σýνολο Cappella Romana, το οποßο Ýρχεται στην ΠÜτρα (19/5) και την ΑθÞνα (20/5) απü το Seattle της βορειοδυτικÞς ΑμερικÞς.
Το μουσικü σýνολο Ýχει Þδη ερμηνεýσει το ρεπερτüριο αυτü στο Smithsonian Institution (Washington, DC), στο J. Paul Getty Museum (LA), και στο Metropolitan Museum of Art (NY), ενþ πριν Ýρθει στη χþρα μας θα δþσει συναυλßες στο Λονδßνο (The Hellenic Center & Saint Bartholomew the Great – 14 & 15 ΜαÀου) και στο Regensburg της Γερμανßας (17 ΜαÀου).
Kαλλιτεχνικüς διευθυντÞς τþν Cappella Romana εßναι ο ΑλÝξανδρος Λßγκας, ο οποßος εργÜζεται ως Senior Lecturer in Music at City University London και Fellow of the University of Oxford’s European Humanities Research Centre.

ΕιδικÞ μνεßα γßνεται στην καταλυτικÞ συνδρομÞ τþν Cappella Romana, χÜρη στην αφιλοκερδÞ προσφορÜ των οποßων υλοποιεßται το πρüγραμμα.

ΠÜτρα, 19/5 – 20:00
Η συναυλßα θα λÜβει χþρα στον Ιερü Μητροπολιτικü Ναü Ευαγγελιστρßας με ελεýθερη εßσοδο για το κοινü. Η εκδÞλωση πραγματοποιεßται σε συνεργασßα με την ΙερÜ Μητρüπολη Πατρþν, τη ΛÝσχη Φßλων ΚλασσικÞς ΜουσικÞς Πατρþν, την ΒυζαντινÞ - ΠαραδοσιακÞ Χορωδßα «Θεüδωρος Φωκαεýς» η οποßα θα συμμετÝχει με σýντομο μουσικü πρüγραμμα και τη ΣτÝγη Ελληνικþν Χορωδιþν.

ΑθÞνα, 20/5 – 20:30
Η συναυλßα θα φιλοξενηθεß στο ΑμφιθÝατρο “Cotsen Hall” της Γενναδεßου ΒιβλιοθÞκης, στην ΑμερικανικÞ ΣχολÞ Κλασικþν Σπουδþν, σε συνεργασßα με το Σýλλογο Φßλων της Γενναδεßου ΒιβλιοθÞκης, με απþτερο σκοπü  να υποστηρßξει το Ýργο ψηφιοποßησης εντýπων που φυλÜσσονται εκεß. Θα ακολουθÞσει δεξßωση για üλους τους ακροατÝς στους ΚÞπους της Γενναδεßου ΒιβλιοθÞκης.

ΑθÞνα, 20/5 – 16:00
Στο DEREE – The American College of Greece, μÝλη τþν Cappella Romana θα πραγματοποιÞσουν Master class - εργαστÞριο για τη φωνητικÞ μουσικÞ σε φοιτητÝς του Κολλεγßου, του ΤμÞματος Μουσικþν Σπουδþν του Ε.Κ.Π.Α., σε σπουδαστÝς μουσικþν σχολþν και ωδεßων. Οι φοιτητÝς θα συμμετÝχουν χωρßς οικονομικÞ επιβÜρυνση.

 

Σχεδιασμüς Ýργου – ΟργÜνωση παραγωγÞς
www.anaplous.net

 

ΥποστÞριξη Επικοινωνßας
AHEPA - American Hellenic Educational Progressive Association
Daughters of Penelope - “Hesperus #359” & “Kallisto #414”
ΕλληνικÞ ΒυζαντινÞ Χορωδßα
www.inmartek.gr
www.projectyou.gr
www.mosaiko.gr

 

Χορηγοß Επικοινωνßας
ΕΡΤ
Τηλεοπτικüς σταθμüς της ΒουλÞς των ΕλλÞνων
Εφημερßδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ρ/Σ ΣΚΑÚ Πατρþν
Ρ/Σ ΓΑΜΜΑ Πατρþν
www.grnet.gr

 

Χορηγοß
KOSMOCAR
DEREE - The American College of Greece
ΣΕΜΕΛΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

 

ΕιδικÝς πληροφορßες

  • Συναυλßα Πατρþν:

ΛÝσχη Φßλων ΚλασσικÞς ΜουσικÞς, τηλ. 2610 275 419, lfkmpatras@gmail.com
ΒυζαντινÞ - ΠαραδοσιακÞ Χορωδßα «Θεüδωρος Φωκαεýς», τηλ. 6945 152 412, info@fokaeus.gr
ΣτÝγη Ελληνικþν Χορωδιþν, τηλ. 6936 773 337, 210 637 5420, www.stegi-chorus.gr

  • Συναυλßα Αθηνþν: Σýλλογος Φßλων Γενναδεßου ΒιβλιοθÞκης, τηλ. 213 0002400 (εσωτ. 203), Imantzavinou.admin@ascsa.edu.gr
  • Master class at DEREE: τηλ. 210-6009800 (εσωτ. 1427), jones@acg.edu

 

ΓενικÝς πληροφορßες

www.anaplous.net , contact@anaplous.net , 210 275 0755
www.cappellaromana.org

 

Παρουσßαση Συντελεστþν & Συνδιοργανωτþν

Cappella Romana
Το 10μελÝς ανδρικü φωνητικü μουσικü σýνολο Cappella Romana, με Ýδρα το Seattle  στη βορειοδυτικÞ περιοχÞ των Η.Π.Α., συστÜθηκε το 1991 απü Αμερικανοýς, Ελληνο-Αμερικανοýς και ¸λληνες απü την ΑθÞνα, την ΠÜτρα και την ΤÞνο και υπηρετεß συστηματικÜ την Ýρευνα, μελÝτη και παρουσßαση των μουσικþν παραδüσεων της ΧριστιανικÞς ΑνατολÞς και της Δýσης, με Ýμφαση στην παλαιÜ - μεσαιωνικÞ και τη σýγχρονη μουσικÞ.
Η επωνυμßα του, Cappella Romana, αναφÝρεται στη μεσαιωνικÞ ελληνικÞ σýλληψη της ιδÝας της ΡωμαúκÞς ΟικουμÝνης (χþρος που οικεßται - κατοικεßται), η οποßα περιελÜμβανε τη Ρþμη, τη ΔυτικÞ Ευρþπη καθþς και τη ΒυζαντινÞ Αυτοκρατορßα με Ýδρα την Κωνσταντινοýπολη (ΝÝα Ρþμη) μαζß τη ΣλαβικÞ Κοινοπολιτεßα. ΚÜθε πρüγραμμα τþν Cappella Romana αντανακλÜ με πολλοýς και διαφüρους τρüπους τη μουσικÞ, πολιτισμικÞ και πνευματικÞ κληρονομιÜ αυτοý του οικουμενικοý ορÜματος
Η πρüσφατη μουσικÞ ÝκδοσÞ τους με τον τßτλο “Mount Sinai: Frontier of Byzantium” περιλαμβÜνει μουσικÜ μÝλη απü χειρüγραφα της ΙερÜς ΜονÞς Αγßας Αικατερßνης του ΣινÜ, η οποßα, στους 17 αιþνες συνεχοýς λειτουργßας απü την ßδρυσÞ της, αποτελεß το κÝντρο συνÜντησης και ειρηνικÞς συνýπαρξης των τριþν μεγÜλων θρησκειþν: του Χριστιανισμοý, του Μουσουλμανισμοý και του Ιουδαúσμοý. (www.cappellaromana.org)

ΑμερικανικÞ ΣχολÞ Κλασσικþν Σπουδþν
Η ΑμερικανικÞ ΣχολÞ Κλασικþν Σπουδþν στην ΕλλÜδα ιδρýθηκε το 1881 και θεωρεßται σÞμερα Ýνα απü τα κορυφαßα κÝντρα επιστημονικÞς Ýρευνας και διδασκαλßας στον κüσμο, αφιερωμÝνο στη μελÝτη κÜθε üψης του ελληνικοý πολιτισμοý της αρχαιüτητας, αλλÜ και της σýγχρονης εποχÞς. ΑποστολÞ της εßναι να προωθεß τη μελÝτη της ελληνικÞς φιλολογßας, ιστορßας και αρχαιολογßας, καθþς και να πραγματοποιεß ανασκαφÝς και Ýρευνα, συμπεριλαμβανομÝνης της συντÞρησης και αποκατÜστασης μνημεßων στην ΕλλÜδα.
Η ΑμερικανικÞ ΣχολÞ προσφÝρει μια μοναδικÞ βÜση για Ýρευνα στην ΕλλÜδα σε μεταπτυχιακοýς φοιτητÝς και ερευνητÝς απü περßπου 180 (εκατüν ογδüντα) συνεργαζüμενα κολÝγια και πανεπιστÞμια της Βüρειας ΑμερικÞς.
ΧιλιÜδες μεταπτυχιακοß φοιτητÝς, πανεπιστημιακοß και αρχαιολüγοι απü την ΕλλÜδα και την υπüλοιπη Ευρþπη χρησιμοποιοýν κÜθε χρüνο τις ΒιβλιοθÞκες της ΣχολÞς για τις ερευνητικÝς τους ανÜγκες, ενþ η ΓεννÜδειος ΒιβλιοθÞκη, μια απü τις σημαντικüτερες στον κüσμο, εßναι προσβÜσιμη στο ευρý κοινü.
Οι ανασκαφÝς που χρηματοδοτοýνται απü τη ΣχολÞ, οι δημοσιεýσεις, οι διαλÝξεις και οι εκθÝσεις που διοργανþνονται κÜθε χρüνο βοηθοýν στο στη γνþση üλων για το ελληνικü παρελθüν καθþς και στη διÜδοση της γνþσης αυτÞς. (www.ascsa.edu.gr)

ΓεννÜδειος ΒιβλιοθÞκη
Η ΓεννÜδειος ΒιβλιοθÞκη της ΑμερικανικÞς ΣχολÞς Κλασικþν Σπουδþν στην ΑθÞνα στεγÜζει στο ιστορικü κτÞριü της μßα πλοýσια συλλογÞ βιβλßων και σπÜνιων βιβλιοδεσιþν, αρχεßων, χειρογρÜφων και Ýργων τÝχνης που αναδεικνýουν την πολιτιστικÞ κληρονομιÜ της ΕλλÜδας απü την αρχαιüτητα Ýως σÞμερα. Εμπλουτßζοντας διαρκþς τη συλλογÞ του ΙωÜννη ΓεννÜδιου, που αριθμοýσε 26.000 βιβλßα το 1922, η ΒιβλιοθÞκη Ýχει ξεπερÜσει τους 120.000 τüμους και περιοδικÜ.
Η κλασικÞ γραμματεßα εκπροσωπεßται απü εξαßρετες εκδüσεις Ýργων των ΟμÞρου, Θουκυδßδη, Ηροδüτου και των τραγικþν ποιητþν. ΣπÜνιες εκδüσεις της Βßβλου και εκκλησιαστικþν Ýργων φωτßζουν την ιστορßα της Ορθοδοξßας και των θρησκειþν γειτονικþν λαþν, ενþ μοναδικÜ χειρüγραφα και εικüνες αντανακλοýν το βυζαντινü κüσμο. Παγκοσμßου φÞμης εßναι η γεωγραφικÞ και περιηγητικÞ συλλογÞ της με βιβλßα, ημερολüγια περιηγητþν και παλαιοýς χÜρτες. Η ΒιβλιοθÞκη κατÝχει μνημειþδεις τüμους του 18ου και 19ου αιþνα, που απεικονßζουν τη χλωρßδα και την πανßδα της ΕλλÜδας και της ανατολικÞς Μεσογεßου, καθþς επßσης παλαιÝς πüλεις και αρχαßα μνημεßα. Το τοπßο αποδßδουν, επßσης, οι υδατογραφßες του Edward Lear. ΞεχωριστÞ θÝση Ýχουν η συλλογÞ αντικειμÝνων του Λüρδου Βýρωνα και τα ζωγραφικÜ Ýργα που απεικονßζουν τον Αγþνα της Ανεξαρτησßας, φιλοτεχνημÝνα για λογαριασμü του ΜακρυγιÜννη. Μαρτυρßες των Θεüδωρου Κολοκοτρþνη, ΑλÞ ΠασÜ και Samuel G. Howe καταγρÜφουν τα γεγονüτα του ’21.Μεταξý των Αρχεßων, συγκαταλÝγονται εκεßνα του Ερρßκου ΣλÞμαν, της οικογÝνειας Δραγοýμη, των Κ. ΤσÜτσου, Γ. ΣεφÝρη, Οδ. Ελýτη, Δ. Μητρüπουλου, Ηλ. ΒενÝζη, Στρ. ΜυριβÞλη, Β. Βασιλικοý, Β. Ραπτüπουλου κ.Ü..
Η ΒιβλιοθÞκη αποτελεß προσφιλÞ χþρο μελÝτης για ¸λληνες και ξÝνους ερευνητÝς βυζαντινþν, οθωμανικþν, βαλκανικþν και νεοελληνικþν σπουδþν. Διαδραματßζει σημαντικü ρüλο στο ακαδημαúκü πρüγραμμα της ΑμερικανικÞς ΣχολÞς, καθþς και στην ενημÝρωση ενüς ευρýτερου κοινοý με ειδικÝς εκδηλþσεις και δημοσιεýσεις σε Ýντυπη Þ ηλεκτρονικÞ μορφÞ. ΜÝρος των συλλογþν της εßναι διαθÝσιμο και σε ψηφιακÞ μορφÞ. (www.gennadius.gr)

 

Σýλλογος Φßλων Γενναδεßου ΒιβλιοθÞκης
Ο Σýλλογος Φßλων Γενναδεßου ΒιβλιοθÞκης εßναι σωματεßο μη κερδοσκοπικü, που ιδρýθηκε το 1983 για την προβολÞ του Ýργου και την οικονομικÞ ενßσχυση του εθνικοý και εκπαιδευτικοý στüχου της ΒιβλιοθÞκης, την «Κιβωτü του Ελληνισμοý», üπως την εßχε χαρακτηρßσει ο ΙωÜννης ΓεννÜδιος.
Οι σημαντικüτερες εκδηλþσεις του Συλλüγου εßναι η «ΗμÝρα ΜνÞμης ΙωÜννου Γενναδßου», η οποßα αναφÝρεται στο Ýργο του Ι. Γενναδßου, ΠρÝσβη της ΕλλÜδος στο Λονδßνο, συλλÝκτη και βιβλιüφιλου, και η «ΗμÝρα ΑνθÞς Γενναδßου», κατÜ την οποßα τιμÜται η σýζυγüς του ΑνθÞ, Florence Samuel - Laing, κüρη Σκþτου φιλÝλληνα, η οποßα συνÝδραμε στην ολοκλÞρωση της ΣυλλογÞς και της δωρεÜς της ΒιβλιοθÞκης προς την ΑμερικανικÞ ΣχολÞ Κλασικþν Σπουδþν στην ΑθÞνα.  Προς τιμÞν της διεξÜγεται ετÞσια ΒιβλιαγορÜ στους κÞπους της Γενναδεßου.
Οι Φßλοι προσφÝρουν στη ΓεννÜδειο την ετÞσια συνδρομÞ τους, Ýσοδα απü την ΒιβλιαγορÜ και Üλλες εκδηλþσεις, δωρεÝς χρηματικÝς, παλαιÝς και νÝες εκδüσεις βιβλßων και αρχειακü υλικü. Οργανþνουν διαλÝξεις, επισκÝψεις σε βιβλιοθÞκες και αρχεßα βιβλιοθηκþν Þ Üλλων ιδρυμÜτων, καθþς και επισκÝψεις, ταξßδια και ξεναγÞσεις σε ιστορικοýς και αρχαιολογικοýς χþρους της ΕλλÜδας και του εξωτερικοý.

DEREE – The American College of Greece
AνεξÜρτητος, μη-κερδοσκοπικüς εκπαιδευτικüς οργανισμüς που λειτουργεß στα πρüτυπα του αμερικανικοý συστÞματος ανþτατης εκπαßδευσης. Το ΚολλÝγιο ιδρýθηκε το 1875 στη Σμýρνη και μεταφÝρθηκε στην ΕλλÜδα το 1923 με την ενθÜρρυνση του Ελευθερßου ΒενιζÝλου.
Το DEREE εßναι αναγνωρισμÝνο και πιστοποιημÝνο απü την New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον σημαντικüτερο και αρχαιüτερο οργανισμü πιστοποßησης των Η.Π.Α. και Ýχει συνεργασßα με το Open University του ΗνωμÝνου Βασιλεßου για την ευρωπαúκÞ πιστοποßηση των τßτλων του. ΠροσφÝρει τßτλους Bachelor of Science και Bachelor of Arts σε 21 ειδικüτητες και τßτλους Master σε 5 ειδικüτητες καθþς και μια σειρÜ προγραμμÜτων επαγγελματικÞς κατÜρτισης και πιστοποßησης. To ALBA Graduate Business School at The American College of Greece προσφÝρει μεταπτυχιακοýς τßτλους σε ειδικüτητες σχετικÝς με τη διοßκηση επιχειρÞσεων.
Το DEREE λειτουργεß σε ιδιüκτητο campus 260 στρεμμÜτων στην Αγßα ΠαρασκευÞ και το ALBA στο δεýτερο campus στο κÝντρο των Αθηνþν. Το DEREE – The American College of Greece Ýχει πÜνω απü 3.000 σπουδαστÝς και 28.000 απüφοιτους. (www.acg.edu)

Ιερüς Ναüς Ευαγγελιστρßας Πατρþν
Ο Ναüς θεμελιþθηκε το 1842 και εγκαινιÜστηκε το 1846 απü τον Μητροπολßτη Πατρþν Γρηγüριο Γ´ Δενδρινü. ΚατÝστη Μητροπολιτικüς το 1856. ΑνÞκει στον αρχιτεκτονικü τýπο της τρßκλιτης κεραμοσκεποýς βασιλικÞς. Εßναι τρισυπüστατος διüτι σ’ αυτüν υπÜρχουν καθηγιασμÝνα τρßα θυσιαστÞρια: α) του Ευαγγελισμοý της Θεοτüκου, β) του Αγßου ΝικολÜου σε ανÜμνηση του ομωνýμου παλαιοý προχεßρου Ναοý του Μþλου και γ) του Αγßου νεομÜρτυρος Γεωργßου εν Ιωαννßνοις, λüγω του üτι γýρω απü το Ναü κατοικοýσαν πολλοß Ηπειρþτες Ýμποροι, οι οποßοι συνεισÝφεραν για την ανοικοδüμησÞ του.
Το σχÝδιο της οροφÞς του Ναοý εκπüνησε ο περßφημος Γερμανüς αρχιτÝκτονας ¸ρνστ Τσßλλερ. Το ρολüι εßναι προσφορÜ του Γερμανοý βιομηχÜνου στην ΠÜτρα Θεοδþρου ΑμβουργÝρ, ενþ οι τρεßς καμπÜνες του δεξιοý κωδωνοστασßου Þρθαν στην ΠÜτρα το 1862 απü την Ιταλßα.
Ο Üμβωνας με τη σφυρÞλατη σιδερÝνια κλßμακα (αντικατÝστησε κÜποιον παλαιüτερο) κατασκευÜστηκε το 1918, δωρεÜ της οικογÝνειας ΤριÜντη. Ο δεσποτικüς θρüνος φιλοτεχνÞθηκε στην ΑθÞνα το 1916 απü τον περßφημο ξυλογλυπτικü οßκο ΜαγιÜση, ενþ ο ßδιος οßκος κατασκεýασε τα δυο ξυλüγλυπτα προσκυνητÜρια αριστερÜ (1925) και δεξιÜ (1926) στην εßσοδο του Ναοý. Η διπλÞ σειρÜ στασιδßων, σχεδιασμÝνη απü τον Αθηναßο ΑρχιτÝκτονα ΜαγιÜση, κατασκευÜστηκε το 1926 απü το εργοστÜσιο του Ευθ. Χασαποποýλου με την επßβλεψη των αειμνÞστων ΟρλÜνδου και Παπαθεοδþρου. Η ωραßα Πýλη και οι πλαúνÝς θýρες κατασκευÜστηκαν την πρþτη δεκαετßα του Κ´ αι. απü τον Β. ΜακρÞ και ιστορÞθηκαν απü τον Επαμ. Θωμüπουλο.
Ο Ναüς διακοσμÞθηκε με αγιογραφßες σπουδαßων καλλιτεχνþν üπως οι Κ. ΦανÝλλης, Επαμ. Θωμüπουλος, Σπ. Χατζηγιαννüπουλος, Τ. ΠριονÜς, Διον. ΚαλλιβωκÜς, Γ. Κορüζης, Κ. ΛειβαδÜς-Λιþτσης, Νικ. ΔοξαρÜς και Δημ. ΣτελακÜτος. Οι εικüνες του ΤÝμπλου κατασκευÜστηκαν το 1853 ενþ η ΠλατυτÝρα (1893) και πιθανüν οι παραστÜσεις των κλιτþν απü τον ΑνδρÝα ΜανÜλη.
Ο κεντρικüς πολυÝλεος (1894) και τα μανουÜλια του ΣολÝα (1895) προÝρχονται απü το ΗνωμÝνο Βασßλειο ενþ οι υπüλοιποι πολυÝλαιοι απü την Οδησσü (1910). Σπουδαßα κειμÞλια του Ναοý εßναι ο ξυλüγλυπτος ΕπιτÜφιος (1892) με το μοσχοβßτικο χρυσοκÝντητο σþμα (1890) καθþς και το μεγÜλο ασημÝνιο ρωσικü ΕυαγγÝλιο (1892).
Την περßοδο 1999-2001 ο Ναüς παρÝμεινε κλειστüς λüγω της εκ θεμελßων ανακαινßσεως του.

ΒυζαντινÞ - ΠαραδοσιακÞ Χορωδßα «Θεüδωρος Φωκαεýς»
Ιδρýθηκε τον ΣεπτÝμβριο του 2005, χÜρη στην πρωτοβουλßα του ιατροý Γεωργßου ΒÝργου   και του πρωτοψÜλτη ΧαρÜλαμπου ΘεοτοκÜτου. Η επωνυμßα της αναφÝρεται στο Θεüδωρο ΠαπαπαρÜσχου ΦωκαÝα, ΠρωτοψÜλτη, ΔÜσκαλο της ΕκκλησιαστικÞς ΜουσικÞς, πολυγραφüτατο και εκδüτη μουσικþν βιβλßων.
Η ΒυζαντινÞ - ΠαραδοσιακÞ Χορωδßα «Θεüδωρος Φωκαεýς» Ýχει πραγματοποιÞσει εμφανßσεις στην ΕλλÜδα και το εξωτερικü. ¸χει τιμηθεß απü το βασιλικü ζεýγος της  Σερβßας  στο ΒελιγρÜδι το 2010  και απü τÞν Α.Θ.Π. τον Οικουμενικü ΠατριÜρχη στην Κωνσταντινοýπολη το 2012. Η δισκογραφικÞ παραγωγÞ της περιλαμβÜνει μουσικοýς ψηφιακοýς δßσκους, εκ των οποßων ο αφιερωμÝνος στη μνÞμη του ΠρωτοκλÞτου Αγßου ΑνδρÝα Ýχει διακριθεß απü τη ΓαλλικÞ Ακαδημßα Επιστημþν το 2011. (www.fokaeus.gr)  

 

ΛÝσχη Φßλων ΚλασσικÞς ΜουσικÞς Πατρþν
Ιδρýθηκε το 1981, απü μια ομÜδα μουσικοφßλων πατρινþν με Πρüεδρο την γνωστÞ καθηγÞτρια μουσικÞς, Γιþτα ΣαραβÜλου. Η πρþτη συναυλßα της πραγματοποιÞθηκε στις 15 Απριλßου 1981 με προσκεκλημÝνους, για να αναλÜβουν το βÜρος του καλλιτεχνικοý προγρÜμματος, τον βιολονßστα ΤÜτση Αποστολßδη, τον τσελßστα ΣωτÞρη ΤαχιÜτη και τον πιανßστα ¶ρη ΓαρουφαλÞ. Σκοπüς του Συλλüγου εßναι η ανÜπτυξη της μουσικÞς κßνησης, η διοργÜνωση συναυλιþν, διαλÝξεων και εκθÝσεων με κýρια κατεýθυνση την κλασσικÞ μουσικÞ.
Απü την ßδρυσÞ της, η ΛÝσχη Φßλων ΚλασσικÞς ΜουσικÞς, συνεργαζüμενη με  ΜορφωτικÜ Ιδρýματα ΞÝνων Πρεσβειþν στην ΕλλÜδα, ΚοινωφελÞ ΠολιτιστικÜ Ιδρýματα, την ΕθνικÞ ΛυρικÞ ΣκηνÞ και το ΜÝγαρο ΜουσικÞς Αθηνþν, διοργÜνωσε περισσüτερες απü 400 συναυλßες στο Δημοτικü ΘÝατρο Πατρþν «Απüλλων», στην Αßθουσα της ΦιλαρμονικÞς Εταιρßας Πατρþν «Κωνσταντßνος ΚυδωνιÜτης» και στο Συνεδριακü και Πολιτιστικü ΚÝντρο του Πανεπιστημßου Πατρþν με τη συμμετοχÞ διεθνοýς φÞμης καλλιτεχνþν και μουσικþν συνüλων απü την ΕλλÜδα και το εξωτερικü, και υπÞρξε ο κýριος υποστηρικτÞς και συνεργÜτης της ΟρχÞστρας του ΔÞμου ΠατρÝων απü της συστÜσεþς της.
ΑνÜμεσα στις εκδηλþσεις της ξεχωρßζουν η παρουσßαση σε πανελλÞνια πρþτη της σερενÜτας για τρεις φωνÝς «¶κις, ΓαλÜτεια και Πολýφημος» τοý ΓκÝοργκ Φρßντριχ ΧÝντελ (2006) και η üπερα του Κλαοýτνιο ΜοντεβÝρντι «Η ΣτÝψη της Ποππαßας» στο ΦεστιβÜλ ¼περας Αρχαßας Κορßνθου (2008).
Μοναδικü σταθερü οικονομικü Ýσοδο της ΛÝσχης Φßλων ΚλασσικÞς ΜουσικÞς για την υλοποßηση των σκοπþν της εßναι η ετÞσια συνδρομÞ των μελþν του Συλλüγου.

 

ΣτÝγη Ελληνικþν Χορωδιþν
Η ΣτÝγη Ελληνικþν Χορωδιþν ιδρýθηκε το 2002. Εßναι πολιτιστικüς οργανισμüς μη κερδοσκοπικοý χαρακτÞρα, ο οποßος συνενþνει πανελλαδικÜ, σε συλλογικü επßπεδο, τους φορεßς που διατηροýν στους κüλπους τους χορωδιακÜ σχÞματα Þ ασχολοýνται με τη χορωδιακÞ τÝχνη, δραστηριüτητα και Ýρευνα.
Κýριοι σκοποß της εßναι η προαγωγÞ και καλλιÝργεια της χορωδιακÞς μουσικÞς, η συμβολÞ στη διÜδοση και προβολÞ του Ýργου και των δραστηριοτÞτων των ελληνικþν χορωδιþν σε εθνικÞ και διεθνÞ κλßμακα και ο σχεδιασμüς, η οργÜνωση και η λειτουργßα εργαστηρßων, σεμιναρßων, εκδüσεων, συνεδρßων σχετικÜ με τη χορωδιακÞ θεωρßα και τη πρÜξη. Ενισχýει, επιπλÝον, το Ýργο των ελληνικþν χορωδιþν παρÝχοντÜς τους μουσικü υλικü για μελÝτη.

Ως μÝλος τÞς International Federation for Choral Music (IFCM) και τÞς European Choral Association - Europa Cantat, εκπροσωπεß τις ελληνικÝς χορωδßες-μÝλη της σε διεθνεßς συναντÞσεις και συνÝδρια σχετικÜ με χορωδιακÜ θÝματα. Στην ΕλλÜδα Ýχει διοργανþσει θεματικÝς συναυλßες, και Ýχει προβεß σε εκδüσεις λευκωμÜτων και μουσικþν ψηφιακþν δßσκων με χορωδιακÜ Ýργα. (www.stegi-chorus.gr)

 


Áñ÷Þ Óåëßäáò ››

Äåëôßï Ôýðïõ - 3 Áõãïýóôïõ 2010
Óõììåôï÷Þ ôçò ÓÔÅÃÇÓ óôï 23ï ÄéåèíÝò ×ïñùäéáêü ÖåóôéâÜë ôçò Íéò óôç Óåñâßá.

Äåëôßï Ôýðïõ - 28 Óåðôåìâñßïõ 2009
Óõíåñãáóßá ôçò ÓÔÅÃÇÓ ìå ôçí Europa Cantat ãéá ôç äéåîáãùãÞ Óõíåäñßïõ ÈñçóêåõôéêÞò ÌïõóéêÞò ôùí ÷ùñþí ôçò Ìåóïãåßïõ.

Äåëôßï Ôýðïõ - 17 Ìáñôßïõ 2009
ÌåãÜëç åðéôõ÷ßá åß÷å ç äéïñãÜíùóç ôçò 2çò ×ïñùäéáêÞò ÓõíÜíôçóçò áöéåñùìÝíçò óôçí ÈñçóêåõôéêÞ ÌïõóéêÞ

Ðåñéóóüôåñåò Åêäçëþóåéò

Áíáêïßíùóç - 15 Äåêåìâñßïõ 2010
ÔáêôéêÞ ÃåíéêÞ ÓõíÝëåõóç - 6 Öåâñïõáñßïõ 2011

Áíáêïßíùóç - 15 Äåêåìâñßïõ 2010
Táêôïðïßçóç åôÞóéáò ïéêïíïìéêÞò óõíäñïìÞò ìåëþí

Áíáêïßíùóç - 15 Äåêåìâñßïõ 2010
Åõ÷Ýò ãéá ôï ÍÝï ¸ôïò áðü ôïí Ðñüåäñï êáé ôï Äéïéêçôéêü Óõìâïýëéï ôçò ÓôÝãçò Åëëçíéêþí ×ïñùäéþí

Ðåñéóóüôåñåò Áíáêïéíþóåéò
Äåëôßï Ôýðïõ - ÁèÞíá, 8 Íïåìâñßïõ 2007
ÏëïêëÞñùóç ôïõ 16ïõ Ðáíåëëçíßïõ Óõíåäñßïõ ×ïñùäéþí (ÐÁÓÕ×Ï)
ÌåôÜ ôï óõíÝäñéï

Ðåñéóóüôåñá ÓõíÝäñéá

2ï ÐáíåëëÞíéï ÓåìéíÜñéï ÓôÝãçò Åëëçíéêþí ×ïñùäéþí
"Ôï Ðáéäß êáé ç ×ïñùäßá - ÐáéäéêÞ ×ïñùäßá"

5 - 7 Äåêåìâñßïõ 2008 óôï Óõíåäñéáêü ÊÝíôñï «ÄÉÁÊÏÍÉÁ» ôçò ÉåñÜò Ìçôñïðüëåùò Èåóóáëïíßêçò

Ðåñéóóüôåñá ÓåìéíÜñéá