.. ››
- 10 Οκτωβρου 2014
Πρσκληση-Κλεσμα Συμμετοχς στην Εκδλωση-Αφιρωμα στον Στφανο Βασιλειδη 1933-2004, «Τα Μυστικ τραγοδια της ζως»

ΑΠΟΗΧΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σε ιδιατερα συγκινησιακ φορτισμνο κλμα και με μεγλη επιτυχα πραγματοποιθηκε η εκδλωση – αφιρωμα «Τα μυστικ τραγοδια της ζως» στη μνμη του ακματου εργτη, μουσικοπαιδαγωγο και συνθτη Στφανου Βασιλειδη. Πλθος κσμου, φλων, μαθητν και συνεργατν του κατκλεισε το θατρο του Κολλεγου Αθηνν - Ψυχικο το Σββατο 17 Ιανουαρου 2015 στις 7:00 το απγευμα.
Το αφιρωμα συνδιοργανθηκε, με αφορμ τα 10 χρνια απ το θνατο του, απ την οικογνει του, τη Στγη Ελληνικν Χορωδιν, της οποας υπρξε ιδρυτς και ο πρτος πρεδρος του Δ.Σ. της, και απ το Κντρο Σγχρονης Μουσικς ρευνας, πραγματοποιθηκε υπ την αιγδα της νωσης Ελλνων Μουσουργν.
Η εκδλωση ξεκνησε με το Φεγγαρκι, παιδικ τραγοδι του συνθτη, το οποο ακοστηκε απ ηχογρφηση της δεκαετας 1970 με τη μικρ κρη του συνθτη Βκυ στην α φων, και τον πατρα της στο πινο και στην β' φων. Το τραγοδι στη συνχεια ερμνευσε η Παιδικ Χορωδα του Ωδεου Kodaly υπ την διεθυνση του Μιχλη Πατσα.
Ακολοθησε χαιρετισμς απ τον Πρεδρο της Στγης Ελληνικν Χορωδιν Θωμ Λουζιτη που αναφρθηκε στην ευτυχ συγκυρα να ιδρυθε η Στγη και να ηγεται αυτς της προσπθειας στα πρτα της βματα ο Στφανος Βασιλειδης. Επσης ο Γεν. Γραμματας της, Γιργος Γεωργπουλος αναφρθηκε σε γεγοντα απ' την βιωματικ σχση που εχε μαζ του και σκιαγρφησε την προσωπικτητ του, αναφροντας στιγμιτυπα απ την ζω του.
Εκ μρους της οικογνειας η κρη του Συνθτη βη, ευχαρστησε λους τους συντελεστς και το κοιν για τη συμμετοχ του και ανγνωσε μνυμα του Ελληνικο Συνδσμου Συνθετν Ηλεκτρονικς Μουσικς (ΕΣΣΗΜ). Ακολοθως ο γις του Θεφιλος διβασε το Αντ Βιογραφικο που εχε γρψει ο διος ο συνθτης πριν φγει απ' τη ζω.
Το λγο πρε ο πρεδρος της νωσης Ελλνων Μουσουργν κ. Θδωρος Αντωνου ο οποος εξρε το ργο και την προσωπικτητα του Στφανου Βασιλειδη.
Στη συνχεια ακοστηκε το παιδικ τραγοδι Η Κατρα του Πεκου, που ερμνευσε η Παιδικ Χορωδα του Ωδεου Kodaly υπ την διεθυνση του Μιχλη Πατσα.
Ακολοθησε ομιλα του Χαρλαμπου Δαραδμου, εικαστικο καλλιτχνη, εκπαιδευτικο, για την εμπειρα που εχε μαζ του στον μουσικ-εικαστικ χρο. «Αν δεν ταν ο Στφανος...», Αν δεν ταν ο Στφανος, κποια στιγμ, κποια ρα, κποια μρα, μια χρονι, δο χρονις, πολλς χρονις, κπου στο καθημεριν στο ξχωρο… κτι που ζσατε μαζ με τον Στφανο, που εδατε, που ακοσατε, που γνωρσατε, κτι μικρ μεγλο, κτι απ' λα αυτ... το ποιο κτι… αν δεν ταν ο Στφανος δεν θα εχε υπρξει. χι, δεν εναι οι θμησες που επιστρφουν, εναι το κομμτι του πλοτου μας που δεν εξαργυρνεται.
Ακοστηκε Απσπασμα (6η εντητα: Αμα) της ταινας του Θανση Ρεντζ Corpus (1979) που δημιουργθηκε πνω στη μουσικ του ηλεκτροακουστικο ργου Αμα (1974) του Στφανου Βασιλειδη.
Επσης τα μυστικ τραγοδια της νχτας - Προς το Φως (απσπασμα) (πνω στο Τραγοδι της Πρνης απ το θεατρικ ργο του Ν. Καζαντζκη Βοδας, 1978) ερμνευσε η μεσφωνος Μαργαρτα Συγγενιτου.
Το πρτο μρος κλεισε με τον Κουκλκοσμο (ηλεκτρονικ μουσικ, 1973) με την πρτη χορογραφημνη εκδοχ απ τις Δμητρα Σβγκου και Ρνια Παπαωννου (παραγγελα για το αφιρωμα) που ερμνευσαν οι μαθητς της Σχολς Χορο Artistico.
Το δετερο μρος ξεκνησε με την Χορωδα του Κολλεγου Αθηνν - Κολλεγου Ψυχικο να ερμηνεει τον Ποντικολη, παιδικ τραγοδι (σε ποηση Ζαχαρα Παπαντωνου) και τον Μακκο, το γατκι, παιδικ τραγοδι (σε στχους και μουσικ του διου του συνθτη), υπ την διεθυνση της Μαρας Κομισοπολου, στο πινο ο Στφανος Τσοκκης, που τα παιδι χειροκροτθηκαν ιδιατερα.
Σημαντικ και ξεχωριστ στιγμ της εκδλωσης ταν η προβολ αποσπσματος απ το ντοκιμαντρ του Κστα Φρρη για την ττε ΕΡΤ σχετικ με το Πολτοπο Μυκηνν του Ιννη Ξενκη, «Ο Στφανος Βασιλειδης διευθνει» - που εδαμε και ακοσαμε τον Στφανο Βασιλειδη να διδσκει και να διευθνει την πρβα της παιδικς χορωδας.
Τα Χορικ απ τις Τραχνιες του Σοφοκλ (1970), Προδος ("Εσνα τον λιο ζητ…" ), και το Α Στσιμο (Ι παιν), ερμνευσε το Αθηνακ Χορωδιακ Σνολο, υπ την διεθυνση του Δημτρη Καραβλη, στο νταολι ο Στφανος Αθηναος.
Ακολοθησε ομιλα του καθηγητ εθνομουσικολογας του Εθνικο Καποδιστριακο Πανεπιστημου Αθηνν Λμπρου Λιβα με ττλο «Ο Στφανος Βασιλειδης και η Ελληνικ μουσικ παρδοση», που ανλυσε τη Μουσικ διαδρομ του Στφανου Βασιλειδη και συνδεσε τις μουσικς καταβολς του, για να τονσει την αρμονικ σμπλευση των δο μουσικν κσμων, Ανατολς & Δσης.
Παρουσιστηκε ο Κομμς Εκβης - χορο απ τις Τρωδες του Ευριπδη, ηχογρφηση απ την χοροθεατρικ παρσταση των Χορικν της Ζουζος Νικολοδη (Μ.Μ.Α. 1998).
Συγκνηση προκλεσαν οι δο κρες του συνθτη Βκη & βη ταν ερμνευσαν το Μεγλο Ευχαριστ, τραγοδι - τιμ στους δασκλους (σε στχους - μουσικ του διου του Στφανου Βασιλειδη) με τη συμμετοχ της Παιδικς χορωδας του ΚΕ.ΠΑ.Π. Δμου Κορινθων, υπ την διεθυνση της Φλιας Παπαγιαννοπολου.
Η βραδι κλεισε με το χαρακτηριστικ ηλεκτροακουστικ ργο Εν Πυρ ργο για κοντραμπσο και οκτιχνη μαγνητοταινα στη μνμη του Γιννη Χρστου (1972-73), που ερμνευσε ο Βασλης Παπαβασιλεου, σλο κοντραμπσο.
Η Εκδλωση δεν ταν μνο να συγκινητικ αφιρωμα μνμης και τιμς στο Στφανο Βασιλειδη, αλλ και μια ευκαιρα γνωριμας και προσγγισης στο πολπλευρο δημιουργικ ργο και στην προσωπικτητα ενς χαρισματικο μουσικο, ανθρπου και δασκλου που διαπαιδαγγησε με τον τρπο, το θος και τις γνσεις του μια ολκληρη γενι νων καλλιτεχνν, μυντας τους στην σγχρονη μουσικ πρωτοπορα.
Τη σκηνοθετικ επιμλεια του επιτυχημνου αφιερματος εχε ο Κορας Δαμτης.

ΟΜΙΛΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Στην ηλεκτρονικ διεθυνση http://we.tl/w3d0F78GZ3 μπορετε να δετε φωτογραφες του Αφιερματος.

DSC 5013 Ο Πρεδρος της Στγης Ελληνικν Χορωδιν Θωμς Λουζιτης

DSC 5025 Ο Γενικς Γραμματας της Στγης Ελληνικν Χορωδιν Γιργος Γεωργπουλος

DSC 5042 Η κρη του συνθτη 'Εβη Βασιλειδη

DSC 5050 Ο πρεδρος της νωσης Ελλνων Μουσουργν και ακαδημακς Θδωρος Αντωνου

DCS 5064, Ερμηνεει η Παιδικ Χορωδα του Ωδεου Kodaly, διεθυνση: Μιχλης Πατσας

DCS 5069, Ο γις του συνθτη Θεφιλος Βασιλειδης

DCS 5094, O στενς συνεργτης του Στφανου Βασιλειδη, Χαρλαμπος Δαραδμος, εικαστικς καλλιτχνης, εκπαιδευτικς.

DCS 5115, ποψη απ το Κοιν της Εκδλωσης

DCS 5116, 51641, Οι μαθητς της Σχολς Χορο Artistico

DCS 5192, Ερμηνεει η Χορωδα του Κολλεγου Αθηνν - Κολλεγου Ψυχικο, διεθυνση: Μαρα Κομισοπολου, πινο : Στφανος Τσοκκης

DCS 5202, Ερμηνεει το Αθηνακ Χορωδιακ Σνολο, διεθυνση: Δημτρης Καραβλης, νταολι: Ανδρας Παππς

DCS 5217, O Kαθηγητς εθνομουσικολογας του Εθνικο Καποδιστριακο Πανεπιστημου Αθηνν Λμπρος Λιβας

DCS 5242, Ερμηνεει η Παιδικ Χορωδα του ΚΕ.ΠΑ.Π. Δμου Κορινθων, διεθυνση : Φλιας Παπαγιαννοπολου, συμμετχει η βη Βασιλειδη

DCS 5261, Eρμνευσε ο Βασλης Παπαβασιλεου, σλο κοντραμπσο

Α. ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ (1933-2004)
Τα μυστικ τραγοδια της ζως

09.01.2015

Με αφορμ τα 10 χρνια απ το θνατο του εμπνευσμνου μουσικο δημιουργο, δασκλου και οραματιστ Στφανου Βασιλειδη, η οικογνει του, η Στγη Ελληνικν Χορωδιν, της οποας υπρξε ιδρυτς και ο πρτος πρεδρος του Δ.Σ. της, και το Κντρο Σγχρονης Μουσικς ρευνας διοργαννουν εκδλωση-αφιρωμα στη μνμη του, το Σββατο 17 Ιανουαρου 2015 και ρα 7:00μ.μ. στο Θατρο του Κολλεγου Αθηνν- Ψυχικο (Στεφνου Δλτα 15, 15452 Ψυχικ) υπ την Αιγδα της νωσης Ελλνων Μουσουργν.
να αφιρωμα μνμης και τιμς και μια ευκαιρα προσγγισης στο δημιουργικ ργο και στην προσωπικτητα ενς χαρισματικο μουσικο, ανθρπου και δασκλου, που συνδασε τις μουσικς καταβολς του στην Ανατολ και τη Δση με την πρωτοποριακ ρευνα στη μουσικ δημιουργα και διαπαιδαγγησε με τον τρπο, το θος και τις γνσεις του μια ολκληρη γενι καλλιτεχνν.
Το πργραμμα της εκδλωσης, την οποα επιμελεται σκηνοθετικ ο Κορας Δαμτης, θα περιλαμβνει μαρτυρες, χους και εικνες απ τη ζω του Στφανου Βασιλειδη, ξι παιδικ τραγοδια του, θεατρικ μουσικ του (απσπασμα απ Τα μυστικ τραγοδια της νχτας –Προς το Φως ,χορικ απ τις Τραχνιες του Σοφοκλ και τις Τρωδες του Ευριπδη) ,δο ηλεκτροακουστικ ργα του (Κουκλκοσμος, σε χορογραφημνη εκδοχ για αφορ και Εν Πυρ, ργο για κοντραμπσο και οκτιχνη μαγνητοταινα) καθς και προβολ αποσπσματος απ την ταινα Corpus του Θανση Ρεντζ, που δημιουργθηκε πνω στη μουσικ του ηλεκτροακουστικο ργου Αμα του Στφανου Βασιλειδη.

Επσης θα μιλσουν ο πρεδρος της νωσης Ελλνων Μουσουργν, συνθτης και ακαδημακς Θδωρος Αντωνου, ο στενς συνεργτης του Στφανου Βασιλειδη, Χαρλαμπος Δαραδμος, εικαστικς καλλιτχνης και εκπαιδευτικς, και ο καθηγητς εθνομουσικολογας του Ε.Κ.Π.Α. Λμπρος Λιβας.
Συμμετχουν εθελοντικ οι μουσικο Βασλης Παπαβασιλεου (κοντρα-μπσο) και Μαργαρτα Συγγενιτου (μεσφωνος), οι μαθητς της Σχολς Χορο Artistico σε χορογραφα Δμητρας Σβγκου και Ρνιας Παπαωννου, η Παιδικ Χορωδα του Ωδεου Kodaly υπ τη διεθυνση του Μιχλη Πατσα, το Αθηνακ Χορωδιακ Σνολο υπ τη διεθυνση του Δημτρη Καραβλη, η Παιδικ Χορωδα του ΚΕ.ΠΑ.Π. Δμου Κορινθων υπ τη διεθυνση της Φλιας Παπαγιαννοπολου και η Παιδικ Χορωδα του Κολλεγου Αθηνν υπ τη διεθυνση του Στφανου Τσοκκη.
Η εσοδος θα εναι ελεθερη.

Με αφορμ τα 10 χρνια απ το θνατο του εμπνευσμνου μουσικο δημιουργο, δασκλου και οραματιστ Στφανου Βασιλειδη, η οικογνει του, η Στγη Ελληνικν Χορωδιν, της οποας υπρξε ο πρτος πρεδρος του Δ.Σ., και το Κντρο Σγχρονης Μουσικς ρευνας διοργαννουν εκδλωση-αφιρωμα στη μνμη του, το Σββατο 17 Ιανουαρου 2015 και ρα 7:00μ.μ. στο Θατρο του Κολλεγου Αθηνν- Ψυχικο (Στεφνου Δλτα 15, 15452 Ψυχικ) υπ την Αιγδα της νωσης Ελλνων Μουσουργν.
να αφιρωμα μνμης και μια ευκαιρα προσγγισης στο δημιουργικ ργο και στην προσωπικτητα ενς χαρισματικο μουσικο, ανθρπου και δασκλου, που συνδασε τις μουσικς καταβολς του στην Ανατολ και τη Δση με την πρωτοποριακ ρευνα στη μουσικ δημιουργα και διαπαιδαγγησε με τον τρπο, το θος και τις γνσεις του μια ολκληρη γενι καλλιτεχνν.

Το πργραμμα της εκδλωσης, την οποα επιμελεται σκηνοθετικ ο Κορας Δαμτης, θα περιλαμβνει θεατρικ και ηλεκτροακουστικ μουσικ του, παιδικ τραγοδια του, μαρτυρες, χους και εικνες απ τη ζω και το ργο του.

Συμμετχουν εθελοντικ οι μουσικο Βασλης Παπαβασιλεου (κοντρα- μπσο) και Μαργαρτα Συγγενιτου (μεσφωνος), οι μαθητς της Σχολς Χορο Artistico σε χορογραφα Δμητρας Σβγκου και Ρνιας Παπαωννου, η Παιδικ Χορωδα του Ωδεου Kodaly, το Αθηνακ Χορωδιακ Σνολο, η Παιδικ Χορωδα του ΚΕ.ΠΑ.Π. Δμου Κορινθων και η Παιδικ Χορωδα του Κολλεγου Αθηνν. Επσης θα προβληθε απσπασμα της ταινας Corpus του Θαν. Ρεντζ και θα μιλσουν ο πρεδρος της νωσης Ελλνων Μουσουργν και ακαδημακς Θδωρος Αντωνου, ο στενς συνεργτης του Στφανου Βασιλειδη, Χαρλαμπος Δαραδμος, εικαστικς, και ο μουσικολγος Λμπρος Λιβας.

Η εσοδος θα εναι ελεθερη.


Αγαπητ μας Μλη,

Με αφορμ τη συμπλρωση 10 χρνων απ το θνατο του πρτου πρεδρου μας μουσικοπαιδαγωγο και συνθτη Στφανου Βασιλειδη, η Στγη Ελληνικν Χορωδιν σε συνεργασα με την οικογνεια και λλους φορες, συνδιοργαννει εκδλωση-αφιρωμα στο Κολλγιο Αθηνν-Ψυχικο το Σββατο 17 Ιανουαρου 2015 και ρα 7:00μ.μ.
Σκοπς του Αφιερματος εναι να τιμσουμε τον ακματο Εργτη και νθρωπο της Μουσικς Τχνης, που με τον τρπο, τη συμπεριφορ, το θος και τις γνσεις του διαπαιδαγγησε μια ολκληρη γενι νων μουσικν, εμφυσντας και εμπνοντς τους τα ορματα του Πολιτισμο και του Ανθρωπισμο, μυντας τους στη σγχρονη Ελληνικ Μουσικ Πρωτοπορα. Ο νθρωπος ο οποος σαγνευσε τις παιδικς φωνς και χριζε το χαμγελο και την αγπη του στις παιδικς καρδις.

σα απ τα μλη επιθυμον να λβουν μρος στην εκδλωση αυτ πρπει να μας γνωστοποισουν μχρι τις 25 Οκτωβρου 2014 το αργτερο την πρθεσ τους να λβουν μρος σε αυτν και να ερμηνεσουν τα τραγοδια του Στφανου Βασιλειδη, για Παιδικ – Μεικτ – Γυναικεα Χορωδα που επισυνπτονται. Οι συμμετοχς πρπει να αποσταλον στο e-mail της Στγης info@stegi-chorus.gr και στη γραμματεα μας office@stegi-chorus.gr για να παραδοθον απ την Γραμματεα στην Καλλιτεχνικ Επιτροπ της Στγης στε αυτ να προχωρσει εντς 5 ημερν απ την παραλαβ τους στην επιλογ των σχημτων που θα λβουν μρος στην εκδλωση. Η κθε Χορωδα μπορε να ερμηνεσει απ 1 ως και λα τα τραγοδια, ανλογα με το ενδιαφρον των Χορωδιν που θα δηλσουν συμμετοχ και το εδος της Χορωδας. Το κομμτι που εναι για γυναικεα χορωδα μπορε να ερμηνευτε και απ το γυναικεο τμμα Μεικτς Χορωδας.

Για να αποφευχθον καθυστερσεις στην οργνωση, οι ενδιαφερμενοι πρπει, παρλληλα με την εκδλωση ενδιαφροντος να μας γνωρσουν πσα τομα θα λβουν μρος στο σχμα, ποιος χει την ευθνη της διδασκαλας τους, ποιος εναι ο καλλιτεχνικς διευθυντς – μαστρος του συνλου και ποιος ο διοικητικς υπεθυνος που θα συνοδεει το σχμα στην κθε εκδλωση. Επσης η συμμετοχ θα συνοδεεται απ ιστορικ και φωτογραφα της χορωδας του συνλου και φωτογραφα του μαστρου καλλιτεχνικο διευθυντο, που θα τα διευθνει.

Τα ξοδα μετακνησης και διαμονς εν χρειαστε, θα επιβαρνουν τις συμμετχουσες χορωδες – σχματα που θα λβουν μρος στην εκδλωση.
Αν δεν συμπληρωθε ο απαιτομενος αριθμς απ τις χορωδες μλη μας για να ερμηνεσουν τα ργα της εκδλωσης, η Στγη Ελληνικν Χορωδιν μσω της Καλλιτεχνικς Επιτροπς της, θα απευθυνθε σε λλα χορωδιακ σχματα πραν των μελν μας για να πραγματοποιηθε η εκδλωση.
Με την συμμετοχ μας στην εκδλωση αυτ τιμομε στην πρξη τη μνμη του Στφανου Βασιλειδη.

Με εκτμηση
Για το Διοικητικ Συμβολιο
της Στγης Ελληνικν Χορωδιν

Β. ΑΦΙΣΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φωτογραφες Στεφνου Βασιλειδη (αρχεο zip)

Φωτογραφες Αφιερματος

Δ. ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΕΣ

Μουσικ κομμτια για χορωδες (αρχεο zip)

Ε. ΗΧΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

ΣΤ. Κεμενα για Στφανο Βασιλειδη

  1. Αντ Βιογραφικο
  2. Παντεχνα
  3. Το μελλοντικ τραγοδι της Ευρπης
  4. Αρχς - θεμλιας μιας σγχρονης Ελληνικς εκπαδευσης - παιδεας
  5. χι στη λιττητα - Ναι στη λιττητα

 


Πρσθετες Πληροφορες

>> Επιστολ - πρσκληση συμμετοχς (αρχεο doc)
>> Βιογραφικ Σημεωμα Στφανου Βασιλειδη (αρχεο doc)
>> 1o Δελτο Τπου 6/12/2014 (αρχεο doc)
>> 2o Δελτο Τπου 10/1/2015 (αρχεο doc)

 

 

 


››

- 3 2010
23 .

- 28 2009
Europa Cantat .

- 17 2009
2

- 15 2010
- 6 2011

- 15 2010
T

- 15 2010

- , 8 2007
16 ()

2
" - "

5 - 7 2008